Ana Bilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Savaş EVREN
Tarihçe
Gümüşhane Üniversitesi, Turizm Fakültesi, 2010 yılında Gümüşhane Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak kurulmuş ve 2013 yılında Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümleri ile Turizm Fakültesine dönüştürülmüştür. Fakültemizde yedi öğretim üyesi, iki öğretim görevlisi ve bir araştırma görevlisi olmak üzere toplam on akademik personel görev yapmaktadır. Turizm Fakültesi akademik personeli ulusal ve uluslararası düzeyde akademik çalışmalarını sürdürmekte olup gezi, tiyatro, söyleşi, konser, panel gibi etkinliklerle kente sosyal ve kültürel alanlarda da katkı sağlamaya çalışmaktadır. Bölümümüze 2020-2021 eğitim öğretim yılında öğrenci alınmış ve öğretime başlanılmıştır.
Kazanılan Derece
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Yüksek Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Yüksek lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ve YÖK tarafından belirlenen süreçleri tamamlamış ve sınavları başarmış olmak zorundadır. Programa öğrenci kabulü ve başvuru koşulları akademik dönem başlamadan önce Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Internet adresinde yayınlanmaktadır (Gümüşhane Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği).
Yüksek lisansa başvuracak adayların, öncelikle 1.Lisans Diplomasına, 2.Lisansüstü giriş sınavından (ALES) geçerli minimum puana sahip olmaları gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisansüstü eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalında yüksek lisans derecesi elde edebilmek için 21 kredilik (120 AKTS karşılığı) ders alıp, en az CB derecesiyle geçmiş olmak, 4.0 üzerinden en az 2.5 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak ve bir yüksek lisans tezi hazırlayıp, jüri önünde sunarak başarılı olmak şarttır.
İstihdam Olanakları
Bölüm mezunlarımız,
• Ulusal veya uluslararası konaklama işletmelerinin yiyecek–içecek bölümlerinde,
• Restoran/kafe/bar vb. bağımsız yiyecek–içecek işletmelerinin mutfak ekibinde veya işletme bölümünde,
• Gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (ARGE),
• Restoran/kafe/bar vb. girişimci ve işletmecisi olarak,
• Akademik kurumlarda akademisyen olarak ya da yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda eğitmen olarak çalışma fırsatı bulabileceklerdir.
Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora derecesine başvuruda bulunabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB ve CB harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır.